Wij zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van dilataties in constructie vloeren

Dilataties in dekvloeren

Droging van de mortel en verschillen in temperatuur zorgen ervoor dat er spanning komt op de constructie vloer. De krimp treedt voornamelijk op bij betonconstructies. Bij de afwerking is dit altijd een probleem bij een giet, pleister of tegelvloer. Om dit op te vangen plaatsen wij verschillende profielen welke vaak zichtbaar blijven in de afwerking.

Wat zijn dilataties?

Dilataties zijn speciale scheidingen die bewust worden aangebracht in de constructie. In feite krijgt de constructie de ruimte om uit te zetten en te krimpen. Bij het ontwerp en bouw dient vooraf een goed dilatatieplan opgesteld te worden om schade aan de vloer in de toekomst te voorkomen. Hierbij dient ook rekening te worden gehouden met hechtende en niet-hechtende afwerk vloeren.

Waar zijn dilataties voor nodig?

Door temperatuurswisselingen, droging van de mortel en andere zettingen kan spanning optreden in de constructievloer. Deze spanning kan leiden tot scheuren op diverse plaatsen in de afwerkvloer. Door dilataties aan te brengen in de afwerkvloer, kan scheurvorming beperkt worden voorkomen. In feite moet de vloer de ruimte krijgen te vervormen onder invloed van verschillende spanningen.

Hechtende en niet-hechtende afwerkvloeren

Er zit een verschil in dilataties als het gaat om hechtende dekvloeren, welke vanuit de constructie doorgezet worden, en niet-hechtende dekvloeren.

Hechtende afwerkvloeren
Bij hechtende afwerkvloeren is het belangrijk dat de dilataties altijd vanuit de constructie worden doorgezet naar de afwerkvloer. Ook bij scherpe hoeken is de kans op scheurvorming groter en houden wij hier rekening mee door L-vormige en U-vormige vloeren op te delen in rechthoeken en bij iedere deuropening een veld-scheiding aan te brengen.

Niet-hechtende afwerkvloeren
Bij niet-hechtende afwerkvloeren delen wij de bij voorkeur de vloer op in vierkanten. Rechthoeken kan ook, als de verhouding maar niet groter wordt dan 1:2. Bij de deuropeningen passen wij veldscheidingen toe. Wanneer er sprake is van verwarmde en onverwarmde vloerendelen, passen wij scheidingen toe. Hebben vloervelden een eigen verwarmingscircuit? Dan brengen wij een dilatatie aan. Ook kijken wij of dilatatievoegen dienen te worden aangebracht in de constructievloer, welke worden doorgezet in de afwerkvloer.

Wanneer een krimpvoeg of dilatatievoeg?

Een krimpvoeg, ook wel schijnvoeg genoemd, zorgt er voor dat een betonvloer horizontaal kan bewegen. Dit is dus anders dan bij een dilatatievoeg, ook wel uitzetvoeg genoemd, deze kan breder en smaller worden door bijvoorbeeld temperatuurswisselingen. Een betonvloer zal namelijk krimpen en uitzetten door onder andere vloerverwarming of zelfs de zon die er op schijnt.


Om schade te voorkomen maken wij dan een dilatatievoeg in de betonvloer. Bij zwevende vloeren zal dit effect nog sterker zijn. Bij het opstellen van het dilatatieplan kijken wij dus goed welke systeem het beste gebruikt kunnen worden.

Welke voegprofielen gebruiken wij?

Door middel van een zaagsnede is op een gemakkelijke manier een dilatatie aan te brengen. Echter draagt dit niet bij aan bepaalde trekkrachten waar de vloer aan onderhevig is. Hierdoor en is de kans op schade groter. Daarom adviseren wij altijd een voegprofiel toe te passen. Deze voorkomen afbrokkelen en verzwakken van het beton, bij zware belasting door reach en heftrucks bij bijvoorbeeld logistieke opslag en distributiecentra.

Dilatatievoegprofielen (staal of aluminium voegprofielen, al dan niet voorzien van een corrosievast stalen beschermlaag op het slijtvlak) kiezen op basis van belastbaarheid, voegbewegingen en eventuele hygiënische eisen. Ze worden veel toegepast in kantoorgebouwen, industrie, logistieke opslag, distributiecentra en warehousing.

Wij zijn de specialist als het gaat om verantwoord dilateren en zorgen ervoor dat de kans tot scheuren in de afwerkvloer tot een minimum beperkt blijft.

Behoefte inventarisatie

Begroting &
planning

Uitvoering

Oplevering

Onze werkwijze

Een goede werkwijze is het halve werk

Onze werkwijze is even eenvoudig als effectief. In vier duidelijke stappen naar een perfect eindresultaat.

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem snel contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.